4 bespaartips voor 2020

Motorverzekering berekenen

Nu het nieuwe jaar nadert is het tijd de balans op te maken. Hoe ben je 2019 financieel doorgekomen? Heb je een hoop kunnen sparen of was het iedere maand weer puzzelen om de eindjes aan elkaar te knopen? In dat laatste geval is het wellicht verstandig om eens kritisch te kijken naar je uitgavenpatroon. Waarin zitten ‘m de hoogste kosten en waar zou je op kunnen besparen? Deze tips kunnen je hopelijk op weg helpen!

Bespaar op je verzekeringen

Een van je grootste vaste lasten is je premie voor de zorgverzekering. Ga daarom eens kritisch na wat je allemaal echt nodig denkt te hebben in jouw pakket en stel eventueel je eigen risico naar boven bij. Zo kun je gemakkelijk meerdere tientjes per maand besparen. Doe hetzelfde met je andere verzekeringen. Wellicht minder ingrijpend, maar ook door bijvoorbeeld je meest gunstige auto- of motorverzekering te berekenen, kun je kosten besparen.

Scoor aanbiedingen in de supermarkt

Ook door de reclamefolders goed in de gaten te houden kun je maandelijks geld overhouden. Berekeningen van de Consumentenbond wijzen uit dat je op je boodschappen liefst 31 procent kunt besparen, wanneer je uitsluitend aanbiedingen koopt. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat je alleen de producten koopt die je echt nodig hebt en geen aanbiedingen aanschaft bovenop je normale boodschappen. De grootste winst valt te behalen op wasmiddel, vaatwastabletten, luiers en andere non-foodartikelen.

Deel waar mogelijk met de buren

Zeg eens eerlijk: hoeveel dingen heb je in je schuur staan waar je jaarlijks misschien maar één of enkele keren gebruik van maakt? Of zelfs helemaal niet? Vraag eens aan je buren hoe ze er tegenaan kijken om bijvoorbeeld een ladder, elektrische snoeischaar, grasmaaier, boormachine of slijptol te delen. Dit zijn apparaten die vaak prijzig zijn in aanschaf. Stel samen een lijstje op met wie wat op dit moment al heeft, kijk of dit ongeveer tegen elkaar opweegt en deel vervolgens de kosten wanneer er een nieuw apparaat of gereedschap moet worden aangeschaft. Dat scheelt je jaarlijks een hoop geld!

Spaargeld? Stop het in je hypotheek!

Tot slot een tip om slim om te gaan met je spaargeld. Heb je een leuk bedrag op de bank staan dat je niet direct nodig hebt? Overweeg dan eens om een extra aflossing te doen op je hypotheek. De rente die je over je spaargeld ontvangt weegt namelijk bij lange na niet op tegen de hypotheekrente die je betaalt. Eigenlijk laat je dus gewoon geld verdampen wanneer je je spaargeld maar op de bank laat staan en ondertussen ‘vrolijk’ maandelijks je vaste hypotheekaflossing betaalt. Dat kan slimmer!

Dat waren ze: de vier gouden tips om te besparen in 2020. Vergeet natuurlijk ook vooral niet te genieten en gebruik het geld dat je bespaart ook om eens iets leuks te doen!