23 januari 2022

Alles over het bezit van een wagenpark

2 min read

Steeds meer bedrijven zijn in bezit van een wagenpark. Onder de term ‘wagenpark’ worden alle voertuigen in bezit van een bedrijf verstaan. Het hebben van een wagenpark brengt veel voordelen met zich mee, zowel voor het bedrijf als voor de werknemers ervan. Wat zijn deze voordelen precies? En hoe verloopt wagenparkbeheer? In deze blog staan de antwoorden.

Voordelen wagenpark

Alle voertuigen in bezit van een onderneming heten dus collectief het wagenpark. Een voorbeeld is de leaseauto’s die aan werknemers worden gegeven. Welke voertuigen op welke manier worden gebruikt, dat kan verschillen per bedrijf. Het hebben van een wagenpark is een groot voordeel voor werknemers. Het zorgt voor hen namelijk voor mobiliteit. Een auto kopen is niet voor iedereen mogelijk, omdat het een grote investering is. Wel is het erg handig om er eentje te hebben. Iemand kan verder reizen op eigen tijd en hoeft dan geen gebruik te maken van het openbaar vervoer, een fiets of carpoolen. Voor iedereen die een eigen auto niet kan betalen, kan een geleasete auto van de zaak goed uitkomen. Dat komt een stuk goedkoper uit, is geen hoge investering en er kan zorgeloos gereden worden. Dit geldt ook voor ritjes buiten werktijden om. Een werknemer kan dus beter naar kantoor of een derde plek komen wanneer een bedrijf in bezit is van wagenpark.

Wagenparkbeheer

Wagenparkbeheer wordt ook wel ‘fleetmanagement’ genoemd. De wagenparkbeheerder wordt daarom op sommige plekken de ‘fleet manager’ genoemd. Zij beheren en regelen de fleet, oftewel de voertuigen. Wagenparkbeheer draait om het selecteren van de auto’s, regelen van verzekeringen, de organisatie van de voertuigen en het onderhouden van de auto’s. Bij het selecteren van de auto’s draait het niet alleen om hoe deze eruit zien en hoe dat reflecteert op een bedrijf. Ook of ze elektrisch of op brandstof zijn wordt meegenomen.

Een nadeel van het hebben van een wagenpark is dat het regelen en beheren ervan veel tijd in beslag kan nemen. Deze tijd kan eigenlijk beter besteed worden met werken, waardoor het voor sommige mensen bijna lijkt op een verlies van inkomen. Daarom kan het wagenparkbeheer uitbesteden een goede beslissing zijn. Zo is er geen kans dat er iets gemist wordt binnen het beheer. Bij bedrijven zoals Leaselinq begint het al bij de eerste stap: het uitzoeken van de auto’s. Er wordt gekeken naar verschillende lease-offertes. Deze worden vergeleken en geselecteerd op basis van de prijs en voorwaardes die eraan hangen. Er wordt tijdig gesignaleerd wanneer onderhoud en tanken nodig is en een bedrijf krijgt zelf inzicht in welke wegen en tankstations duurder uitvallen. Dit is allemaal al een stuk voordeliger, maar er komt nog een voordeel bij. Omdat een derde bedrijf al zaken rondom een wagenpark regelt, kan de werkgever die tijd besteden aan andere nuttige zaken. Een win-win dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *