23 januari 2022

€75.000,- lenen

2 min read

Het lenen van geld is tegenwoordig een fluitje van een cent geworden… een alledaagse handeling als het ware. Geld lenen, is zo goed ingeburgerd dat mensen hun hand niet meer omdraaien om bijvoorbeeld €75.000,- te lenen. Langs de ene kant is het maar goed ook want wie zou anders een gloednieuwe wagen kunnen kopen of nog beter de verbouwing kunnen betalen of zelfs een nieuwe woning op de kop kunnen tikken? Doordat geld lenen echter een vanzelfsprekendheid is geworden, durven we weleens vergeten dat €75.000,- lenen gepaard gaat met voorwaarden en kosten. We zetten dan ook enkele tips op een rij die je beter in acht neemt bij het afsluiten van een lening.

€75.000,- lenen met verplichte extraatjes

Stel, je hebt twee kredietverstrekkers vergeleken en bij de ene kredietverstrekker heb je duidelijk een lagere maandelijkse aflossing dan bij de andere. Allemaal goed en wel, maar bij de goedkoopste word je wel verplicht om bijvoorbeeld ook een autoverzekering af te sluiten of een verzekering vanwege overlijdensrisico’s. Tel je alles bij elkaar op dan kan het kostenplaatsje van de duurste kredietverstrekker plots weleens het goedkoopste zijn.

€75.000,- lenen en een gratis cadeau erboven op

Cadeautjes zijn leuk, maar wegen ze wel op tegen het geld dat je iedere maand moet aflossen? Laat je niet verleiden om voor een duurdere kredietverstrekker te kiezen die bij zijn lening nog een zak vol keukenapparatuur schenkt. Zoals zo vaak is dit waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Wij raden iedereen aan om gewoon de totale kost aan maandelijkse afbetaling te berekenen en aan randzaken zoals cadeautjes geen aandacht te besteden als je €75.000,- gaat lenen.

De rente en de looptijd

Als je €75.000,- gaat lenen, zal je sowieso op het einde van de rit een hoger bedrag hebben terugbetaald. Je leent het geld immers tegen een bepaalde rente. Bekijk daarom goed hoeveel je na de afbetaling precies hebt betaald en welke vorm van rente jouw voorkeur geniet (vast, variabel,…). Elke vorm heeft namelijk voor- en nadelen. Ook de looptijd is van belang. De looptijd bepaalt namelijk hoeveel je per maand zult moeten aflossen.