23 januari 2022

Heeft jouw bedrijf een logistieke adviseur nodig?

2 min read

Een baan wat elk jaar meer gewild lijkt te worden, is een logistieke adviseur. Met de opkomst van meer bedrijven, zijn er ook meer logistieke adviseurs nodig. Zij geven, zoals de naam al doet vernoemen, advies rondom de logistiek van een bedrijf en helpen zo om de onderneming zo goed mogelijk te kunnen maken. Maar hoe werken zij precies? Dat lees je hier!

De baan

Een logistieke adviseur is een expert op het gebied van de logistiek van een bedrijf. Onder de term ‘logistiek’ valt veel. Vaak wordt het woord gebruikt rondom de organisatie, planning, het bestuur en de uitvoering van de goederenstroom van een bedrijf. Wanneer de logistiek van een bedrijf goed werkt, zijn de juiste spullen op de juiste tijd en plaats. Daar is dus wel wat organisatie en planning voor nodig. Hierin kan best wat fout gaan of zijn er een aantal punten die niet zo optimaal mogelijk werken. Om het te verbeteren, kan een adviseur logistiek advies geven.

De logistieke adviseur werkt onafhankelijk van het bedrijf waar het ingezet wordt. Dit is een positief ding, omdat de adviseur dan een externe blik heeft op de bedrijfssituatie. Zij hebben geen vooroordelen, problemen met mensen en weten geen persoonlijke, gevoelige informatie wat in de weg kan komen van het maken van beslissingen die bevorderend zijn voor het bedrijf. De adviseurs helpen met het bedenken, verbeteren en het controleren van allerlei processen binnenin een bedrijf. Een concreet voordeel hiervan is de optimalisatie van de goederenstroom (welke spullen het bedrijf in- en uitgaan), de informatiestroom (welke informatie algemeen bekend wordt gemaakt) en de geldstroom.

Supply chain

Logistieke adviseurs kunnen advies bieden op het gebied van een bedrijf ’s supply chain. Een supply chain bevat alle activiteiten en goederen die worden vervoerd tussen een leverancier en een afnemer. Voor veel bedrijven is dit dus zeker een belangrijk onderdeel. Het is dan ook belangrijk dat het zo optimaal mogelijk verloopt. De adviseur kan helpen met het verbeteren van de service en het besparen van eventuele kosten. Om dit voor elkaar te krijgen, worden er twee grote stappen gezet. Deze bestaan uit de supply chain planning en de supply chain execution.

Binnen de supply chain planning wordt er gekeken wat er veranderd kan worden om de beste optimalisatie te krijgen. Er wordt gekeken naar samenwerking met derde partijen, dienstverleners en zelfs hoe een magazijn ingericht wordt. Binnen al deze onderdelen wordt er gekeken wat er verbeterd kan worden en wat het effect hiervan kan zijn. Binnen de supply chain execution gaat het over de fysieke goederenstroom, zoals de orderverwerking, orderipcking en het handig inpakken van vervoersmiddelen. Allerlei kleinere onderdelen die een groot verschil kunnen maken binnen een bedrijf.

Hoe kleiner een bedrijf, hoe handig een logistieke adviseur kan zijn. Ook grote bedrijven kunnen altijd verbetering gebruiken. Dus heeft jouw bedrijf een logistieke adviseur nodig? Altijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *