3 december 2021

Hoe kan ik beleggen in indices/indexen?

3 min read
Hoe kan ik beleggen in indices/indexen?

Als je gaat beleggen is het goed om na te gaan wat er kan. Zo moet je zoeken naar een antwoord op de vraag wat zijn indices.  Een andere naam voor index is indices. Het gaat hierbij over een samenstelling van aandelen door beurzen of door gespecialiseerde bedrijven. Je gaat hierbij dus beleggen in diverse aandelen of producten. Op het moment dat jij de keuze hebt gemaakt om te beleggen in indices dan ga je index beleggen. Dit is een methode waarbij je gaat proberen om overeenkomend rendement te halen met een andere speciale groep of beurs.

Hoe kan ik beleggen in indices/indexen?

Hoe werkt indices handelen?

Stel je jezelf wel eens de vraag hoe indexbeleggen? Er is niet een standaard manier om te beleggen of handelen in indices. Er zijn namelijk diverse opties en die lichten we allemaal verder toe. Je hebt om te beginnen een groot verschil tussen indices met hefboom handelen of zonder hefboom beleggen. Als je de keuze gaat maken om te beleggen met een hefboom dan zou het kunnen zijn als je geluk hebt dat je je inzet dan kan vermenigvuldigen met een bepaald percentage. Dit zou dus kunnen betekenen dat je dan ook veel meer winst kunt maken, maar daarbij loop je dus ook wel weer meer risico. De ervaren beleggers zullen dan ook eerder die keuze maken, want voor beginners is dit risico nog te hoog omdat ze eerst wat meer ervaring op moeten doen.

Een andere optie is dus dat je gaat beleggen zonder hefboom en dan ben je dus ook wat minder afhankelijk van alle schommelingen op de markt. Je zou dan kunnen handelen met bijvoorbeeld ETF of trackers, je gaat dan kopen en verkopen. Je gaat niet een speciaal aandeel kopen, maar je gaat kijken naar de schommelingen in zijn geheel, van de index. Dit is dus eigenlijk een soort van gespreid beleggen en dan heb je ook minder risico.

Economische ontwikkelingen

Handelen in indices vraagt ook wat van jou, want je moet bijvoorbeeld goed op de hoogte zijn van de economische ontwikkelingen van een land. De koers zal namelijk dalen als het in een land wat minder goed gaat. Richt je daar daarom goed op want hoe beter je het kent en hoe meer je dus weet hoe beter je dus ook de koers kunt voorspellen en daar op in kan spelen. Dit wordt ook wel als een groot voordeel gezien, net als dat het gaat over handelen in transparante prijsvormingen. Veel mensen vergeten wel eens dat de economie een grote rol speelt bij beleggen. Maar als je de economie een beetje kent, dan kun je dat juist in jouw voordeel gebruiken. Op deze manier kun je namelijk nagaan wat gunstig is om nu te kopen, is er schaarste? Waarin? Wanneer kun je dan gunstig kopen en wanneer verkopen? Verkopen hoeft niet direct, soms is het gunstiger om juist even te wachten omdat je er over een tijdje misschien meer rendement over kan krijgen. Maar je hebt daarbij wel altijd het risico, want je hebt nooit zekerheid dat je er ook meer aan kunt verdienen. Soms is het beter om minder risico te nemen, als je bijv. nu met winst kan verkopen, dan kun je dat ook doen. Je zou dan kunnen berekenen wat jouw voordeel daarin was en dan later weer kijken waarin je het geld gaat investeren en dan proberen daar weer een hoger rendement uit te halen.

Passief beleggen wat is dat?

Als je al wat hebt gelezen over het beleggen in indices, dan kun je misschien wel begrijpen waarom dat gezien wordt als een passieve manier van beleggen. Je volgt de markt en je koopt niet actief aandelen en verkoopt ook niet actief. Je wil dus niet continu de strijd aangaan met de markt en dan is dit een ideale manier voor jou om mee aan de slag te gaan. Het voordeel wat je hebt is dat je ook minder risico loopt dan wanneer je wel aandelen zou kopen van een bedrijf bijvoorbeeld. Je hebt bij indices alleen maar een marktrisico, en dat is dus het risico dat als de economie in zijn geheel zal dalen. Houd in ieder geval alles goed in de gaten, blijf bekijken wat je kunt doen op financieel gebied. Soms kan investeren nu ineens heel gunstig zijn, maar dat kan ook op een later moment pas zo zijn. Als je de koersen en ontwikkelingen goed in de gaten houdt, dan komt er vanzelf een moment waarop jouw moment van beleggen in zicht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *