3 december 2021

Hoe kies je een grootzakelijk energiecontract?

3 min read

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een zakelijk energiecontract voor je kantoorpand. Hoewel je bij ieder energiecontract goed moet letten op de voorwaarden, de einddatum en de opzegtermijn is het voor een grootzakelijke energieverbruiker nog net iets belangrijker om dergelijke voorwaarden te onthouden. De regels voor grootzakelijke energie liggen namelijk vaak net iets anders dan de regels voor kleinzakelijke energie. Dit ligt alleen al bij de einddatum van een grootzakelijk energiecontract. Vergeet je om je contract op te zeggen? Dan mag een energiebedrijf je grootzakelijke energiecontract stilzwijgend verlengen. Dat wil je echt niet, want dat is meestal voor hoge tarieven. Hoe je het beste zelf je grootzakelijke contract regelt, lees je hier.

Kies je voor een vast of variabel tarief?

Op het moment dat je aan het oriënteren bent voor een nieuw grootzakelijk energiecontract kom je allerlei voorwaarden en opties tegen. Om het juiste contract te kiezen, is het belangrijk om te weten wát voor energiecontract je wilt. Hierbij heb je de keuze uit een grootzakelijk energiecontract met een vast of een variabel tarief. Een groot deel van de ondernemers kiest voor een vast tarief. Dat is een tarief van een bepaald bedrag dat je iedere maand betaalt. Dit tarief verandert niet; ook niet wanneer de energieprijzen stijgen of dalen. Een voordeel van zo’n energiecontract is dat je weet waar je aan toe bent gedurende je contract. Je kunt ook kiezen voor een contract met een variabel tarief. Dat is een energietarief dat kan veranderen. Wanneer de energieprijzen stijgen, betaal je meer en wanneer ze dalen, betaal je minder. Dit kan voor- en nadelen hebben, waardoor de meeste ondernemers gaan voor een vast tarief.

Grijze of groene grootzakelijke energie

Bij het uitkiezen van een nieuw energiecontract krijg je ook de keuze of je wilt gaan voor grijze stroom of dat je investeert in groene grootzakelijke energie. Steeds meer ondernemers kiezen voor groene stroom om de wereld en hun eigen bedrijf een handje te helpen. Bij groene energie kun je kiezen uit maar liefst vier soorten duurzame energie:

  1. Grootzakelijke energie die opgewekt is met zonnepanelen. 

  2. Grootzakelijke energie die opgewekt is met waterkracht.

  3. Grootzakelijke energie die opgewekt is uit biomassa zoals compost.

  4. Grootzakelijke energie die opgewekt is met windmolens uit Nederland.

Uiteraard kun je er ook direct voor kiezen om nog een stapje verder te gaan en over te stappen op zakelijke zonnepanelen. In dat geval wordt het uitkiezen van een grootzakelijk energiecontract net even anders. De experts van Minder.nl kunnen je verder helpen in zo’n geval. Wist je dat je de investering in zonnepanelen er al binnen enkele jaren uit hebt? Niet zo gek dus dat steeds meer mensen hiervoor kiezen.

Check de duur van je grootzakelijke energie contract

Tot slot is het verstandig om te letten op de duur van je nieuwe grootzakelijke energiecontract. Denk vooraf al na waar je voor wilt gaan: kies je voor een aantrekkelijk contract van 1 jaar of ga je liever voor een betere deal met een energiecontract van minstens 3 jaar? Per grootzakelijk bedrijf verschilt wat een interessante deal is. Door grootzakelijk energie vergelijken weet je altijd welke aanbieding op het gebied van energie bij jouw bedrijf past. Hierbij hoef je alleen je jaarlijkse verbruik te weten en eventueel bovenstaande voorwaarden om tot een goede deal te komen. Gebruik hiervoor een zakelijke energievergelijker en je hoeft zelf amper wat te doen! In zo’n overzicht zie je altijd wat de prijzen zijn voor diverse contractduren. Op basis daarvan kun je een wijze keuze maken. Met welk contract bespaar je het meeste geld? Of welk contract biedt voor jouw onderneming de beste grootzakelijke energie? Steek er even tijd in en je profiteert van het beste energiecontract voor je bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *