Investeren in een eerste huis

Voor veel mensen is een belangrijke stap in hun leven om te investeren in een eigen huis. Wanneer je klaar bent met studeren en een gezin wilt gaan stichten is dit een grote stap. Maar er komt natuurlijk ook een hoop kijken bij het investeren in een huis en je moet er financieel klaar voor zijn. In dit artikel bespreken we daarom dan ook hoe je je goed voorbereid op je eerste huis.

Zonder studieschuld van je studie af

Het is tegenwoordig steeds normaler voor studenten om met een studieschuld van hun studie af te komen. Sinds de basisbeurs is afgeschaft is dit eigenlijk ook niet meer te voorkomen. Toch kan een dergelijke studieschuld serieuze gevolgen hebben voor je toekomst, voornamelijk voor toetreding op de woningmarkt. Veel starters ervaren dat, met een grote studieschuld, ze een stuk meer moeite hebben met het afsluiten van een hypotheek. Daarom is het zere verstandig om als student hard je best te doen zonder studieschuld van je studie af te komen. Je kunt dit doen door tijdens je studie een bijbaan te hebben ook zo snel mogelijk af te studeren. Als je financiële hulp kunt krijgen van familie is dat natuurlijk fijn. Als het toch noodzakelijk is om een studieschuld aan te gaan is het een goed idee om deze na je studie zo snel mogelijk af te betalen. Veel studenten denken dat ze na hun studie de tijd kunnen nemen om hun schuld af te betalen en dat is ook zo aangezien er bijna geen rente op gerekend wordt. Maar tegelijkertijd kan het dus een negatieve invloed hebben op het verkrijgen van een hypotheek. Als je je afvraagd; hoeveel kan ik lenen? Dan kun je kijken op websites zoals hypotheekrente.nl. Hier kun je ook je hypotheekrente zien. Op deze manier weet je hoe je er voor staat en wat de mogelijkheden zijn. 

Appartement of huis?

De volgende vraag die je jezelf wilt stellen is natuurlijk of je een appartement of huis. Veel jonge starters die net klaar zijn met studeren willen graag nog een tijdje blijven wonen in de stad waar ze gestudeerd hebben. De meeste sociale contacten die mensen hebben zullen nog in de stad wonen en om deze reden is het logisch dat mensen graag nog in de stad willen blijven, zeker als ze single zijn. Maar een huis kopen in een grote stad is natuurlijk onmogelijk dus dan kiezen veel mensen voor een appartement. Een appartement kan een goede investering zijn aangezien de komende jaren nog steeds de huizenprijzen waarschijnlijk zullen stijgen. Dit betekent dat je een goed rendement kunt halen uit je investering. Dit geld kun je dan gebruiken wanneer je een huis wilt kopen samen met je partner om daar een gezin te stichten.