Simpele manieren om te besparen op je hypotheek

Geld

Elke maand opnieuw is er weer een groot bedrag dat je kwijt bent aan je hypotheek. Voordat je een hypotheek afsluit, zijn er veel dingen waar je op moet letten. Als je een goede afweging maakt, kun je hiermee veel geld besparen. Dit stopt alleen niet als je al een hypotheek hebt, je kunt namelijk ook geld besparen op een bestaande hypotheek. Ik hoor je al denken, hoe kan dat nu? Je leest het hier!

Nieuwe hypotheek

Ga je binnen nu en een korte tijd een nieuwe hypotheek afsluiten? Er zijn een aantal dingen die je in gedachte moet houden.  Een hypotheek bestaat namelijk niet alleen uit de rente die je maandelijks betaald, de looptijd is ook van invloed. Ga dus de verschillende opties voor je hypotheek vergelijken. Een lage rente lijkt op het eerste gezicht ideaal, maar soms komen hier lastige voorwaarden bij kijken. Soms kun je bij overstappen namelijk een boete krijgen. Je kunt ook kijken naar een kortere looptijd. De standaard periode is 30 jaar, maar je kunt kijken of je met het inleggen van spaargeld een periode van 20 jaar kunt halen. De maandlasten worden dan hoger, maar in totaal zullen de kosten lager zijn.

Huidige hypotheek

De rentes op de hypotheken zijn sinds 2019 enorm gedaald. Dit maakt dat je geld kunt besparen op je huidige hypotheek. Je kunt kijken of rentemiddeling een optie is. Bij rentemiddeling benader je de bank met een verzoek om de hypotheekrente te verlagen. Als je nu 5% rente betaalt, terwijl de rente van de markt lager is, kun je een voorstel doen van een percentage die er tussenin ligt. Daarbij moet je vaak ook een boete betalen, maar die wordt uitgespreid over de resterende looptijd. In dat geval ben je vaak voordeliger af. Je zou natuurlijk ook altijd kunnen overstappen naar een andere bank. Je betaalt dan een boete voor het annuleren van je oude hypotheek, maar kunt een lagere rente krijgen bij de nieuwe bank. Ga de boete en de besparing van je hypotheek berekenen en maak een verstandige keuze!

Geef een reactie