23 januari 2022

Spaarrekeningen

2 min read
Spaarrekeningen

Je hebt spaarrekeningen en spaarrekeningen. Sommige met beperkende voorwaarden en sommige zonder beperkende voorwaarden.

De spaarrekening met of zonder beperkende voorwaarden zijn niet de enige spaarvormen, naast het simpele beleggen, die worden aangeboden op de spaarmarkt. En wellicht ook niet de meest geschikte voor u.

Sparen met voorwaarden

Sommige spaarrekeningen hebben bepaalde voorwaarden. Hierbij moet u vooral denken aan minimum inleg, een verplichte maandelijkse inleg of een vaste (minimum) looptijd. Hier tegenover staat meestal wel een wat hogere rente.

Spaardeposito

Indien u van te voren wilt weten waar u aan toe bent dan is een spaardeposito een goede keuze. U spaart dan tegen een vooraf overeengekomen looptijd en spaarrente. Zo weet u precies wat uw spaargeld u zal opleveren.

Banksparen

Als u voor de langere termijn wilt gaan sparen – bijvoorbeeld voor uw pensioen of voor de aflossing van uw hypotheek – dan is banksparen wellicht een goede optie. U profiteert dan niet alleen van een redelijke rente vergoeding, maar ook van fiscaal voordeel; uw inleg is doorgaans onbelast.

Zakelijk sparen

Ook voor een (uw) bedrijf kan het interessant zijn om te sparen. Zo kunt u bijvoorbeeld de nog af te dragen BTW tijdelijk op een spaarrekening zetten en er zo meer rendement op maken dan dat het op een normale betaalrekening staat.

Sparen voor kind(eren)

De meest banken en verzekeraars bieden speciale kinderspaarrekeningen aan. Deze rekeningen komen meestal met een of meerdere bonussen.

Welke spaarrekening openen? Dat ligt natuurlijk enerzijds aan je eigen voorkeuren en hoeveel risico je wilt nemen. En natuurlijk waarvoor de spaarrekening geopend moet worden. Bij sparen voor kinderen wil je wellicht nog minder risico nemen dan wanneer het voor jezelf is.

Beleggen

Beleggen is heel wat anders dan geld in betalen op een spaarrekening. Spaarrekening zijn door de overheid gegarandeerd tot 100.00 euro. Dat is dus puur veiligheid, maar daar staat dus ook tegenover dat het rendement niet hoog zal zijn. Veiligheid hoog, rendement laag.

Bij het echte beleggen is het eigenlijk net anders om, Niet gegarandeerd, dus minder veilig, ook doordat er ook koersverlies in de belegging kan zitten.

Wat we daarmee bedoelen?

Ga bijvoorbeeld beleggen in AEX futures. Een manier om snel veel winst te pakken, maar de voorspelling op de futures kunnen er ook naast zitten. Dus veel minder winst of zelfs verlies. Dat is het risico.

Gaat alles goed, is de winst ook erg hoog. Dus nemen veel mensen het risico. Zeg een risico van 20% dat het niet goed gaat. Dat is dus best wel klein. Een spaarrekening heeft een vast rendement, Hoe slecht of hoe goed de bank het spaargeld beleggen ook doet. Die rente krijg je altijd. Dus minder risico.