Verstandig omgaan met je geld

Het is al herhaaldelijk in het nieuws geweest, mensen gaan steeds meer beleggen. De tijd dat we ons geld in een oude sok stopten en wachtten op betere tijden is voorbij. Dat is ook wel heel verstandig want geld wordt door inflatie steeds minder waard. Je kunt dus minder kopen voor een en hetzelfde euro biljet. Nu hadden we altijd de bank om ons geld op te zetten en dat leverde vroeger aan het eind van het jaar ook nog eens een leuke verrassing op op je eindafrekening. Dan kreeg je rente uitbetaald. Maar nu stelt die rente helemaal niets meer voor. Sterker nog, straks moet je gaan betalen om geld op een rekening te mogen hebben staan. Dat gaat voor veel mensen te ver en die zoeken dus andere wegen om iets nuttigs met hun geld te gaan doen. En beleggen is daar een middel voor. Je kunt bijvoorbeeld in aandelen beleggen of in populaire cryptomunten. Belangrijk is dat je je goed verdiept in je beleggingsdoel en je ook goed blijft beseffen dat beleggen hoe dan ook altijd risico met zich meebrengt, hoe klein soms ook.

Wat is beleggen?

Beleggen heeft een simpele kern: je koopt iets goedkoop en je verkoopt het tegen een duurdere prijs. Zo verdien je geld. Maar in die ene simpele zin zitten meteen heel wat problemen als je niet bekend bent met beleggen. Wanneer is een aandeel of een populaire cryptomunt goedkoop? En wanneer is het juiste moment om te verkopen? Blijft de prijs hoog? Wordt de prijs hoger of gaat hij weer omlaag? Als je dit leest besef je dat je wel wat kennis moet hebben van deze markt. Een adviseur in de hand nemen is een goed idee of je belegt via bedrijven die er hun brood mee verdienen en er verstand van hebben.

Het risico

Zoals gezegd neemt beleggen altijd een risico met zich mee. Het is belangrijk dat je van te voren goed bedenkt wat je doel is. Wil je je pensioen verder opbouwen dan kun je beter niet te veel risico nemen en gespreid beleggen in verschillende fondsen. Dit is wat banken vaak aanbieden. Zie je beleggen als spel dan kun je natuurlijk wel wat meer risico nemen en kijken wat daar uit komt. Beleggen kan je veel opleveren, maar je hebt ook wel wat te verliezen. Dus verdiep je eerst goed in jouw beleggingsfonds of cryptomunten en maak een weloverwogen keuze voor je aan de slag gaat.

Geef een reactie