Wat kost een auto?

De meeste mensen houden ervan om snel van A naar B te kunnen reizen. De makkelijkste manier om dit te kunnen doen is om een eigen auto aan te schaffen. Een auto is echter wel duur, heel duur. Naast dat je de auto natuurlijk moet kopen, ben je ook een flink bedrag kwijt aan maandelijkse kosten. In dit artikel vertel ik je meer over de kosten die je hebt.

Het kopen van de auto

Natuurlijk zijn de eerste en voor de meeste mensen ook de grootste kosten het financieren van de auto. Natuurlijk zijn er enorm veel verschillende merken en modellen auto’s met ieder een eigen prijscategorie. Toch is het belangrijk om te kijken of je de auto kan financieren. Veel mensen sparen lang om een mooie auto te kunnen kopen, maar anderen hebben geen geld gespaard, maar hebben wel een auto nodig. Deze mensen sluiten dan een lening af om een auto te kunnen financieren. Dit lijkt voor sommige misschien apart, maar als we kijken naar de cijfers zien we dat ruim 30% van de leningen die worden afgesloten bedoeld zijn om een auto te kunnen betalen. Een auto financieren door middel van een lening is de afgelopen jaren dan ook steeds populairder geworden. We zien dan ook dat mensen ongeveer 14 duizend euro lenen om een auto te kunnen halen. Echter ligt het maximale bedrag wat jij kan lenen natuurlijk aan de inkomen en de vaste lasten die je hebt. Hoe gunstigere deze verhouding is, hoe meer geld je kan lenen. Wanneer je een lening afsluit om je auto te kunnen financieren is het wel enorm belangrijk dat je goed nadenkt over de looptijd van de lening. De looptijd zal enorm afhangen van het bedrag wat je maandelijks kan missen.

Maandelijkse lasten

Naast het kopen van een auto, heeft een auto ook veel maandelijkse lasten. Veel mensen weten dan ook niet precies hoeveel ze kwijt zullen zijn per maand aan hun auto. Je kan de maandelijkse lasten het beste verdelen in twee categorieën, namelijk de vaste lasten en de variabele lasten.

Vaste lasten

Als autobezitter heb je elke maand te maken met een aantal vaste lasten. De hoogte van deze vaste lasten staat natuurlijk vast, waardoor je weet welk bedrag je sowieso elke maand kwijt bent. Onder de vaste lasten vallen:

–          De wegenbelasting die je betaalt. Iedereen met een auto is verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen. De hoogte van deze belasting wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder de regio waarin je woont, het type auto dat je rijdt, het soort brandstof en de mate van milieuvervuiling. In ons land is de gemiddelde wegenbelasting tussen de 20 euro en de 60 euro per maand.

–          De autoverzekering. Iedereen in ons land is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Echter kun je wel zelf kiezen welke autoverzekering je wilt hebben. Er zijn verschillende soorten dekkingen waaruit je kunt kiezen. De hoogte van de premie hangt ook hierbij af van je woonplaats, het type auto en het aantal schadevrije jaren dat je hebt gereden.

–          Onderhoud. Elke auto moet natuurlijk onderhouden worden. Zo moet je jaarlijks een APK-keuring doen. De gemiddelde kosten voor onderhoud zijn dan ook rond de 20 euro per maand.

–          Afschrijving van de auto. Dit zijn natuurlijk niet kosten die je daadwerkelijk moet betalen, maar het is natuurlijk zo dat je auto elke maand een beetje minder waard wordt. Wanneer je het voertuig wilt verkopen zul je er dan ook een stuk minder geld voor krijgen.

Variabele lasten

Naast de maandelijkse vaste lasten zijn er ook nog variabele kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan niet vast en zullen dus ook per persoon per maand verschillen. De variabele kosten posten zijn als volgt:

–          Brandstof. Het belangrijkste is natuurlijk het brandstofverbruik dat je hebt. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe hoger je maandelijkse kosten voor brandstof zullen zijn.

–          Parkeervergunning. Het kan zo zijn dat je een parkeervergunning nodig hebt om te mogen parkeren op bepaalde plekken in jouw stad.

–          Variabele onderhoud. Het kan natuurlijk zo zijn dat er plotseling onderhoud nodig is aan je voertuig. Deze kosten kan je van tevoren nooit inschatten. Over het algemeen kan je er wel rekening mee houden dat de kosten voor variabel onderhoud tussen de 40 euro en de 70 euro per maand is. Natuurlijk hang dit ook af van het type auto dat je rijdt en hoe zuinig je met het voertuig omgaat.

Het rijden van een auto is dus misschien heel handig, maar het is zeker niet goedkoop. Wanneer je een auto koopt raad ik dan ook zeker aan om goed te kijken of het rijden van het voertuig financieel wel haalbaar is voor jouw persoonlijke situatie. Zorg dat je bespaart op de aspecten waar mogelijk en rijdt altijd veilig en zuinig.

Geef een reactie