Welke zaken hebben allemaal invloed op de hoogte van je hypotheek?

Of je nu op zoek bent naar je droomhuis, overweegt te gaan verhuizen of gewoon nieuwsgierig bent, het is altijd verstandig om je eens af te vragen hoeveel hypotheek je kan krijgen. Als je het antwoord op deze vraag hebt, weet je precies waar je aan toe bent. Je weet precies hoeveel je kunt lenen, wat je maandlasten zullen zijn en in welke prijscategorie jij op zoek moet gaan naar je droomhuis. We leggen je hier uit welke zaken invloed hebben op de hoogte van je hypotheek en waarmee je allemaal rekening moet houden.

Dingen om rekening mee te houden

Er zijn verschillende dingen buiten de berekening waar je eens over na moet denken. Je kunt je maximale hypotheek berekenen, maar wil je eigenlijk wel een maximale hypotheek? Als je een inkomensstijging verwacht of veel spaargeld hebt, is een maximale hypotheek vaak een goed idee. Op dit moment is de maximaal mogelijke hypotheek 100%, maar dit zou in de toekomst kunnen veranderen. Ben je op zoek naar een huis dat helemaal af is, of wil je nog geld gebruiken om de woning te verbouwen? Ook dit is een belangrijke vraag om jezelf te stellen voordat je de berekening gaat doen.

Wat heeft er allemaal invloed op?

Het antwoord op de vraag: “hoeveel hypotheek kan ik krijgen?” is niet altijd even simpel. De hoogte van je hypotheek hang namelijk af van een hoop verschillende zaken. De waarde van het huis dat je wil kopen, de inkomens van jou en van je partner en de waarde van eventueel spaargeld hebben hier allemaal invloed op. Een hypotheekverstrekker zal ook kijken naar je werksituatie. Heb je een vast contract of ben je zzp’er? Eventuele (studie)schulden of leningen zullen ook invloed hebben op de uiteindelijke waarde.

Geef een reactie